Премиерът на Северна  Македония Зоран Заев обяви, че е подписал

...
Премиерът на Северна  Македония Зоран Заев обяви, че е подписал
Коментари Харесай

Зоран Заев подписа оставката си

Премиерът на Северна  Македония Зоран Заев разгласи, че е подписал оставката си, след което се чака ръководителят на Народното събрание да свика пленарно съвещание, на което тя да бъде оповестена.

„ Вярвам, че това ще стане доста бързо, с цел да може процедурата да бъде стартирана денем и работата по избора на преходното държавно управление да завърши “, сподели Заев в програмата „ Сутрешен брифинг “, представен от БНР.

Очаква се да бъде образувано служебно държавно управление, което ще ръководи до провеждането на предварителни парламентарни избори на 12 април. До вота се стигна, откакто Европейският съюз не даде през октомври дата за начало на договаряния за участие на Северна Македония.

Датата за оставката на държавното управление на Зоран Заев е известна, още когато предходната година партиите се договориха за предварителни избори. До последната минута обаче имаше различия сред ръководещия Социалдемократически съюз и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за длъжността министър на вътрешните работи.

Още през декември Зоран Заев съобщи, че оставката му като министър председател е написана и единствено чака да бъде импортирана в Народното събрание, който съгласно процедурата би трябвало да я установи и пада цялото държавно управление.

Днес президентът Стево Пендаровски би трябвало да даде мандат за сформиране на механически кабинет на досегашния министър на вътрешните работи Оливер Спасовски - номинация на ръководещия Социалдемократически съюз. Спасовски ще бъде вторият длъжностен министър председател на Северна Македония след Емил Димитриев. Той оглави преходното държавно управление по силата на Договора от Пържино след вълната от митинги и медийни бомби, които разкриха корупция по най-високите етажи на властта и доведоха Зоран Заев на власт. Служебното държавно управление ще ръководи 100 дни, както повелява Договора от Пържино. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР